Підвищення якості та енергоефективності елементів вітряних, сонячних та приливних електростанцій - Харченко, Дмитро Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Проблема якості електроенергії та її актуальність у нашій країні існує вже багато років. Причому її гострота зростає зі збільшенням відстані від місць генерації електроенергії. Якість електроенергії залежить не лише від джерела, що генерує енергію, але й насамперед від системи, тобто сукупності численних електричних приладів і пристроїв, через які електрична енергія передається до місця споживання. Таким чином, розробка пропозицій щодо підвищення енергоефективності альтернативних виробників енергії (вітрових, фотоелектричних і приливних генерувальних пристроїв), які дозволяють покращити характеристики електроенергії, є актуальним завданням. Об'єктом дослідження є процес виробництва електричної енергії на вітрових, сонячних і приливних електростанціях. Предметом дослідження є показники якості електричної енергії та енергоефективність функціонування вітрових, сонячних і приливних електростанцій. Мета роботи: розробити науково обґрунтовані пропозиції щодо підвищення якості електричної енергії, вироблюваної вітровими, сонячними та приливними електростанціями. Наукова новизна роботи полягає в розробці та впровадженні алгоритмів керування і технічних рішень, спрямованих на покращення якості електроенергії, що виробляється альтернативними джерелами, на основі аналізу сучасних технологічних досягнень у сфері відновлюваної енергетики. Практична значущість. Запропоновані рішення спрямовані на підвищення енергоефективності та якості електроенергії, що виробляється альтернативними джерелами, що, своєю чергою, сприяє зростанню їх конкурентоспроможності та привабливості для кінцевих споживачів. Завдання дослідження: – провести аналіз показників якості електроенергії та чинників, що впливають на їх забезпечення; – розробити технічні та організаційні пропозиції щодо підвищення якості електроенергії, вироблюваної альтернативними джерелами.

The problem of electricity quality and its relevance in our country has existed for many years. Moreover, its severity increases with increasing distance from the places of electricity generation. The quality of electricity depends not only on the source that generates energy, but also, first of all, on the system, that is, the set of numerous electrical appliances and devices through which electrical energy is transmitted to the place of consumption. Thus, the development of proposals for increasing the energy efficiency of alternative energy producers (wind, photovoltaic and tidal generating devices), which allow improving the characteristics of electricity, is an urgent task. The object of the study is the process of generating electricity at wind, solar and tidal power plants. The subject of the study is the indicators of the quality of electricity and the energy efficiency of the operation of wind, solar and tidal power plants. The purpose of the work: to develop scientifically based proposals for improving the quality of electricity generated by wind, solar and tidal power plants. The scientific novelty of the work lies in the development and implementation of control algorithms and technical solutions aimed at improving the quality of electricity generated by alternative sources, based on the analysis of modern technological achievements in the field of renewable energy. Practical significance. The proposed solutions are aimed at increasing energy efficiency and quality of electricity generated by alternative sources, which, in turn, contributes to increasing their competitiveness and attractiveness for end consumers. Research objectives: – to conduct an analysis of electricity quality indicators and factors affecting their provision; – to develop technical and organizational proposals for improving the quality of electricity generated by alternative sources.
Керівник: Бровко Костянтин Юрійович, кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; виробництво електричної енергії; якість електричної енергії; енергоефективність функціонування; підвищення якості; еlectricity production; electricity quality; energy efficiency of operation; quality improvement