Вплив митної політики на конкурентоспроможність українських товарів на міжнародних ринках - Кучер, Дар’я Юріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена дослідженню ролі митної політики як інструменту державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та її впливу на конкурентоспроможність вітчизняної продукції на міжнародних ринках. У роботі проаналізовано чинні норми митного регулювання, проведено оцінку митного навантаження та розглянуто трансформацію політики в умовах євроінтеграції. Застосовано економіко-статистичний, порівняльний та SWOT-аналіз. На основі реальних статистичних даних доведено, що зниження ставок мита на технологічне обладнання сприяло зростанню імпорту на 48,1%, а частка експорту до ЄС зросла до 47% у 2024 році. У першому розділі роботи розкрито теоретико-методичні основи митної політики, її функції та інструменти впливу на зовнішню торгівлю. У другому розділі проаналізовано сучасний стан митно-тарифного регулювання України, динаміку зовнішньої торгівлі, результати цифровізації митної сфери та розроблено практичні пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності.

The bachelor’s thesis is devoted to the study of customs policy as a tool of state regulation in foreign economic activity and its influence on the competitiveness of Ukrainian products in international markets. The thesis analyzes the current legal framework, evaluates customs burden, and explores the transformation of Ukraine’s customs policy in the context of European integration. Economic-statistical, comparative, and SWOT analysis methods were applied. Based on real data, it was shown that reducing import duties on technological equipment led to a 48.1% increase in imports, and the share of exports to the EU rose to 47% in 2024. The first chapter covers the theoretical and methodological foundations of customs policy, its functions, and regulatory instruments in foreign trade. The second chapter analyzes the current state of Ukraine’s tariff policy, trade dynamics, customs digitalization processes, and offers practical proposals to enhance the competitiveness of Ukrainian goods.
The Impact of Customs Policy on the Competitiveness of Ukrainian Goods in International Markets
Керівник роботи: Непрядкіна Наталія Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; митна політика; customs policy; зовнішньоекономічна діяльність; foreign economic activity; конкурентоспроможність; competitiveness; митне навантаження; євроінтеграція; customs loading; European integration