Оцінка якості масиву поверхневих вод річки Уди в межах Харківської області - Мазурчак, Євгеній Валерійович; Mazurchak, Evgenii Valeriiovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Дослідження якості поверхневих вод річки Уди є важливою через низку екологічних, соціальних та економічних причин. Проведення досліджень якості поверхневих вод дозволяє простежити динаміку змін в якості води та проводити заходи, що покращать якість вод. Завдання: здійснити огляд актуальних наукових публікацій за тематикою дослідження; здійснити аналіз даних щодо вмісту гідрохімічних показників у масиві поверхневих вод річки Уди за період 2020-2024 роки; провести оцінку якості поверхневих вод; надати рекомендації щодо покращення стану якості масиву поверхневих вод у річці Уди. Методи: пошуку, синтезу, аналізу в тому числі метод модифікованого індексу забруднення води (ІЗВ) та метод комбінаторного індексу забруднення. Проаналізовано якість масиву поверхневих вод річки Уди за 2020-2024 роки, знайдено ключові джерела забруднення, розроблено рекомендації щодо покращення якості масиву вод річки Уди.

The study of surface water quality in the Udy River is important for a number of environmental, social and economic reasons. The study of surface water quality allows to trace the dynamics of changes in water quality and to take measures that will improve water quality. Objectives: to review relevant scientific publications on the subject of the study; to analyse data on the content of hydrochemical indicators in the surface water massif of the Udy River for the period 2020-2024; to assess the quality of surface water; to provide recommendations for improving the quality of the surface water massif in the Udy River. Methods: search, synthesis, analysis, including the method of the modified water pollution index (WPI) and the method of the combinatorial pollution index. The quality of the surface water massif of the Uda River for 2020- 2024 was analysed, key sources of pollution were identified, and recommendations for improving the quality of the Uda River massif were developed.
Assessment оf the quality оf the Uda river surface water massif within the Kharkiv Region
Керівник: Кулик Михайло Ілліч, кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та менеджменту довкілля ННІ екології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Freshwater ecology; якість поверхневих вод; річка Уди; модифікований індекс забруднення; комбінаторний індекс забруднення; combinatorial pollution index; modified pollution index; Uda river; surface water quality