Формування науково-методичної компетентності майбутніх менеджерів сфери освіти (на прикладі ХГПА) - Мірошніченко, Андрій Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Сучасний етап соціально-економічного розвитку українського суспільствахарактеризується глобальними перетвореннями, які переважають у всіх сферах життєдіяльності: економіці, політиці, соціального життя.Актуальним стає замовлення держави, яке полягає в тому, щоб у вищій професійній освіті здійснювалась ґрунтовна підготовка сучасних освічених, високоморальних, підприємливих фахівців – індивідів, які можуть самостійно приймати відповідальні рішення в ситуації вибору, прогнозуючи їх можливі наслідки, здатних до співпраці, професійно майстерних, мобільних та конструктивних. В цих умовах освіта стає найважливішим фактором формування нової якості економіки та суспільства в майбутньому, а виклики часу ведуть до зростання вимог підготовки висококваліфікованих менеджерів сфери освіти, здатних реалізовувати нові освітні стандарти та сучасні методологічні підходи в галузі освіти. Пріоритет надається професійно-компетентним менеджерам, дослідникам, новаторам, які будуть не тільки усвідомлювати основні цілі педагогічної праці, але й здатні до ефективної управлінської діяльності.Тому особливого значення для системи вищої професійної освіти набуває формування професійних компетентностей майбутніх фахівців, що в свою чергу актуалізує пошук ефективних форм і методів формування науково-методичної компетентності майбутніх менеджерів сфери освіти. На потребу перетворення усталених поглядів педагогічного суспільства на підготовку майбутніх менеджерів сфери освіти наголошується в законодавчих та нормативно-правових документах: Конституції України, Законі України «Про освіту», Законі України «Про вищу освіту», Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки, Дорожній карті з інтеграції науково-інноваційної системи України до Європейського дослідницького простору, Національній рамці класифікацій, Класифікаторі професій,Стандартах вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент» тощо.
Керівник роботи: Бурбига Валентина Анатоліївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри педагогіки, методики та менеджменту освіти Навчально-наукового інституту “Українська інженерно-педагогічна академія”
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; науково-методична компетентність; професійна компетентність; управлінська компетентність; управління; модель формування науково-методичної компетентності; майбутні менеджери сфери освіти; scientific-methodical competence; professional competence; managerial competence; management; model of formation of scientific methodical competence; future managers of the field of education