Психологічний аналіз професійного стресу у соціальних працівників - Гончарова, Юлія Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – професійний стрес як психологічне явище. Предмет дослідження – психологічні особливості прояву та подолання професійного стресу у соціальних працівників. Мета дослідження – здійснити психологічний аналіз професійного стресу у соціальних працівників та визначити шляхи його профілактики і подолання. Завдання дослідження: 1. Розкрити сутність та основні теоретичні підходи до вивчення стресу в психології. 2. Проаналізувати особливості професійного стресу, його причини та наслідки для особистості. 3. Визначити специфіку проявів професійного стресу у соціальних працівників. 4. Обґрунтувати методологію та методики дослідження професійного стресу. 5. Провести емпіричне дослідження рівня професійного стресу у соціальних працівників. 6. Запропонувати психологічні рекомендації та заходи щодо профілактики й подолання професійного стресу. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів під час організації психологічної підтримки соціальних працівників, розроблення тренінгових програм із профілактики професійного вигорання, а також у практичній діяльності психологів і керівників соціальних установ.

The object of the study is professional stress as a psychological phenomenon. The subject of the study is the psychological characteristics of the manifestation and management of professional stress among social workers. The purpose of the study is to conduct a psychological analysis of professional stress among social workers and to identify effective ways of preventing and overcoming it. Research tasks: 1. To reveal the essence and the main theoretical approaches to the study of stress in psychology. 2. To analyze the characteristics of professional stress, its causes, and its consequences for the individual. 3. To identify the specific manifestations of professional stress among social workers. 4. To substantiate the methodology and research methods for studying professional stress. 5. To conduct an empirical study of the level of professional stress among social workers. 6. To develop psychological recommendations and preventive measures for reducing and overcoming professional stress. The practical significance of the study lies in the possibility of applying the obtained results in organizing psychological support for social workers, developing training programs aimed at preventing professional burnout, and improving the practical work of psychologists and managers of social service institutions.
Керівник: Хомуленко Борис Владиславович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; професійний стрес; стрес; професійне вигорання; professional sterss; stress; professional burnout