Функціоналізація 5-метил-6-ацетил-7-ароїлпохідних 1,2,4-триазоло[1,5-a] піримідину - Михайленко, Максим В’ячеславович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Проведені багатокомпонентні реакції 3-(метилтіо)-1H-1,2,4-тріазол-5-аміну з ароматичними альдегідами і піровиноградною кислотою із застосуванням термічного нагріву та використанням ультразвукової активації за кімнатної температури у тому ж розчиннику. Показано перспективність синтезу нових гетероциклічних сполук цього класу, які прогнозовано мають широкий спектр біологічної активності.

The multicomponent reactions of 5-amino-3-methylthio-1,2,4-triazole with aromatic aldehydes and pyruvic acid were studied using conventional thermal heating and ultrasonic activation at room temperature. Under conventional heating, dihydrotriazolopyrimidine derivatives form in both two- and three-component treatments. In the case of ultrasonic activation, the multicomponent reaction led to the formation of 7-hydroxytetrahydrotriazolopyrimidines.
Науковий керівник: Колос Надія Миколаївна, доктор хімічних наук, професор кафедри органічної хімії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; 3-(метилтіо)-1h-1,2,4-тріазол-5-амін; багатокомпонентна реакція; ультразвукова активація; піровиноградна кислота; гетероциклізація; 5-amino-3-(methylthio)-1,2,4-triazole; multicomponent reaction; ultrasonication; pyruvic acid; heterocyclization