Поховальні пам'ятки скіфського часу в басейні річки Ворскла - Без`язичний, Євген Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
Кваліфікаційна робота бакалавра присвячена комплексному аналізу поховальних пам’яток скіфського часу в басейні річки Ворскла, визначенню їх історико-культурного значення та оцінці можливостей використання у сучасній туристичній діяльності. У роботі досліджено теоретичні підходи до вивчення скіфської культури, проаналізовано основні типи поховальних споруд, а також детально охарактеризовано специфіку поховального обряду та складу інвентарю. Особливу увагу зосереджено на унікальних археологічних комплексах регіону, зокрема Більському городищі та його некрополях. Визначено поточний стан збереження пам’яток, виявлено ключові проблеми їх охорони в умовах антропогенного, природного та воєнного впливу. На основі SWOT-, PESTLE- та сценарного аналізу обґрунтовано високий туристичний потенціал скіфської спадщини басейну Ворскли. Запропоновано поетапну low-cost модель розвитку туристичного продукту, що базується на принципах гейміфікації, імерсивного та сценарного туризму, а також інтеграції цифрових технологій (мобільних ігор жанру God Simulator, QR-кодів та AR/VR рішень). Проведені економічні розрахунки доводять доцільність та фінансову беззбитковість запропонованого туристичного маршруту.

The bachelor's qualification work is devoted to a comprehensive analysis of the burial monuments of the Scythian period in the Vorskla River basin, determining their historical and cultural significance, and assessing the possibilities of their use in modern tourism activities. The work investigates theoretical approaches to the study of Scythian culture, analyzes the main types of burial structures, and describes in detail the specifics of the burial rite and grave goods. Special focus is placed on the unique archaeological complexes of the region, in particular, the Bilsk hillfort and its necropolises. The current state of preservation of the monuments is determined, and the key problems of their protection under anthropogenic, environmental, and military impacts are identified. Based on SWOT, PESTLE, and scenario analyses, the high tourism potential of the Scythian heritage of the Vorskla basin is substantiated. A phased low-cost model for the development of a tourism product is proposed, based on the principles of gamification, immersive and narrative tourism, as well as the integration of digital technologies (God Simulator mobile games, QR codes, and AR/VR solutions). The conducted economic calculations prove the feasibility and financial break-even capacity of the proposed tourist route.
Scythian-era burial monuments in the Vorskla River Basin
Науковий керівник: Тавшунський Олег Михайлович, кандидат історичних наук, доцент, доцент кафедри краєзнавчо-туристичної роботи, соціальних і гуманітарних наук
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects; скіфська культура; поховальні пам’ятки; басейн річки Ворскла; Більське городище; кургани; burial monuments; barrows; Vorskla River basin; Bilsk hillfort