Вплив хронотипу на успішність навчання школярів - Макогон, Анастасія; Makogon, Anastasiia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню впливу хронотипу на успішність навчання школярів на базі закладу загальної середньої освіти КЗ «Харківський академічний ліцей № 45 Харківської міської ради». У роботі проведено аналіз сучасних наукових джерел щодо біологічних ритмів, їхнього зв’язку з когнітивною діяльністю та працездатністю учнів. Здійснено емпіричне дослідження з виявлення взаємозв’язку між хронотипом школярів (ранковим, денним та вечірнім) та їхньою академічною успішністю, а також вивчено гендерні та вікові особливості проявів хронотипу. Новизна роботи полягає у комплексному підході до вивчення ролі хронотипу як біологічного чинника, що впливає на освітній процес і результати навчальної діяльності школярів. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання їх у шкільній педагогічній практиці для оптимізації режиму навчання, розробки рекомендацій щодо індивідуалізації освітнього процесу та збереження психофізичного здоров’я учнів. Обсяг роботи – 63 сторінки, включаючи 7 таблиць, 1 рисунків та 35 використаних джерел.

The thesis is devoted to the study of the influence of chronotype on the academic performance of students at Kharkiv Academic Lyceum No. 45 of the Kharkiv City Council. The research includes an analysis of modern scientific sources concerning biological rhythms, their relationship with cognitive activity, and students’ working capacity. An empirical study was conducted to identify the relationship between students’ chronotypes (morning, intermediate, and evening types) and their academic performance, as well as to examine gender and age-related differences in chronotype manifestations. The novelty of the thesis lies in a comprehensive approach to studying the role of chronotype as a biological factor affecting the educational process and learning outcomes of schoolchildren. The practical significance of the obtained results is determined by their potential application in school pedagogical practice for optimizing the learning schedule, developing recommendations for the individualization of the educational process, and supporting students’ psychophysical health. The thesis comprises 63 pages, including 7 tables, 1 figures, and 38 references.
Науковий керівник: Атраментова Любов Олексіївна, доктор біологічних наук, професор кафедри генетики і цитології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Other biology; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; chronotype; biorhythms; academic performance; schoolchildren; сognitive activity; academic achievement; хронотип; біоритми; успішність навчання; школярі; когнітивна діяльність; академічна успішність