Порівняння деяких гематологічних показників диплоїдних та триплоїдних Pelophylax esculentus - Бондарєва, А.А.; Сухова, К.В.; Шабанов, Д.А. (Українське герпетологічне товариство, 2013)
Диплоїдні та триплоїдні їстівні жаби, Pelophylax esculentus, є вдалим об’єктом для дослідження впливу зміни плоїдності на фізіологічні процеси. Порівняно декілька гематологічних показників представників обох груп. Показано, що у триплоїдів зменшена кількість еритроцитів та вміст гемоглобіну, а також підвищена активність лактатдегідрогенази в еритроцитах порівняно з диплоїдами. Останній параметр може свідчити про те, що у триплоїдних жаб є специфічні механізми компенсації збільшення розміру еритроцитів, зокрема, інтенсифікація анаеробного розщеплення глюкози.
Keywords: Pelophylax esculentus; триплоїдія; еритроцити; гемоглобін; лактатдегідрогеназа