Дослідження застосування штучного інтелекту в системах виявлення/запобігання вторгнень (IDS/IPS) - Дейнега, Тарас Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Метою науково-дослідницької роботи є: - теоретичний аналіз технологій, методів та алгоритмів штучного інтелекту; - теоретичний аналіз застосування алгоритмів штучного інтелекту у системах IDS/IPS; - теоретичний аналіз впровадження алгоритмів штучного інтелекту у системах IDS/IPS; - теоретичний та порівняльний аналізи архітектур алгоритмів штучного інтелекту; - порівняльний аналіз алгоритмів штучного інтелекту, які використовуються в системах виявлення/запобігання вторгнень; - побудова дослідної локальної мережі для перехоплення в ній пакетів мережевого трафіку; - розробка алгоритму класифікації мережевого трафіку для систем виявлення/запобігання вторгнень; - практична реалізація одного з алгоритмів штучного інтелекту для виконання завдань систем IDS/IPS; - практичне використання розробленого алгоритму штучного інтелекту у реальній системі IDS/IPS; - розробка журналу аудиту для фіксації результатів роботи алгоритму штучного інтелекту в системі виявлення/запобігання вторгнень; 3 - порівняльний аналіз результатів роботи алгоритму штучного інтелекту на тестовій та реальній вибірці даних; - розробка та впровадження метрик, за якими можна робити висновки щодо ефективності роботи алгоритму штучного інтелекту в системі виявлення/запобігання вторгнень.

The purpose of research work is: - theoretical analysis of technologies, methods and algorithms of artificial intelligence; - theoretical analysis of the application of artificial intelligence algorithms in IDS/IPS systems; - theoretical analysis of implementation of artificial intelligence algorithms in IDS/IPS systems; - theoretical and comparative analyzes of architectures of artificial intelligence algorithms; - comparative analysis of artificial intelligence algorithms used in intrusion detection/prevention systems; - construction of an experimental local network to intercept network traffic packets in it; - development of network traffic classification algorithm for intrusion detection/prevention systems; - practical implementation of one of the algorithms of artificial intelligence for performing tasks of IDS/IPS systems; - practical use of the developed artificial intelligence algorithm in a real IDS/IPS system; - development of an audit log to record the results of the artificial intelligence algorithm in the intrusion detection/prevention system; 5 - comparative analysis of the results of the artificial intelligence algorithm on test and real data samples; - development and implementation of metrics that can be used to draw conclusions about the effectiveness of the artificial intelligence algorithm in the intrusion detection/prevention system.
Керівник роботи: Сватовський Ігор Іванович, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; кібербезпека; штучний інтелект; алгоритм навчання нейронної мережі; нейронна мережа; вагові коефіцієнти; мережевий трафік; перцептрон; нечітка логіка; генетичний алгоритм; artificial intelligence; neural network; neural network training alghoritm; cyber security; weighting coefficients; network traffic; perceptron; fuzzy logic; genetic alghoritm; система виявлення/запобігання вторгнень; IDS/IPS; пряме розповсюдження; зворотне розповсюдження; оновлення вагових коефіцієнтів; алгоритм зворотного розповсюдження помилки; invasion detection/prevention system; forward propagation; backward propogation; update of weighting coefficients; error back-propagation algorithm