Мова творів Гр. Сковороди - Синявський, Олекса Наумович (Харків : Друкарня-літографія книгоспілки, 1924)
Синявський, разом з іншими дослідниками, такими як П. Моргун, І. Ощипко та П. Попов, звертав увагу на мову творів Сковороди, зокрема на її книжний характер. Вони досліджували мову філософа в контексті народницького змалювання його постаті. Синявський, зокрема, виокремлював, що мова Сковороди була типовою для книжної української мови того часу. Окрім того, важливо зазначити, що Сковорода використовував різні мови у своїх творах. Його художні та філософські твори були написані слов'яноруською (слов'яноукраїнською) мовою, а поезії та байки - книжною українською, яка мала менше церковнослов'янських елементів. Також, частину листування Сковорода вів латинською мовою.
Language of the works of Hr. Skovoroda
Статтю цю написано й зачитано на урочистому зібранні науково-дослідчої катедри язикознавства в Харкові у грудні 1922 р.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Slavic languages; Сковорода Григорій Савич (1722-1794); українська книжкова мова; XVIII століття; Skovoroda Hryhoriy Savych (1722-1794); Ukrainian literary language; 18th century