Универсальное явление культуры – библиотека : (из опыта работы научной библиотеки Каразинского университета) - Журавлева, Ирина Казимировна; Журавльова, Ірина Казимирівна (Рига : Издание Балтийской Международной академии, 2009)
У статті представлено значення та завдання сучасної бібліотеки, її культурно-освітню діяльність у сучасному світі, зв'язки між Центральною науковою бібліотекою Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, Латвійською академічною бібліотекою та Балтійською міжнародною академією. Досліджено історичні зв'язки між двома країнами та сучасний стан співпраці. Наведено інформацію про культурну та міжнародну діяльність однієї з найбільших бібліотек вищих навчальних закладів України – Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

The paper presents significance and tasks of modern library, it’s cultural and educational activity in the contemporary world, relations between the Central Scientific Library of V. N. Karazin Kharkov National University, the Latvian Academic Library and Baltic International Academy. The historical ties between two countries and the modern state of the cooperation are investigated. Information about cultural and international activity of the one of the largest libraries of the higher education institutions of Ukraine – the Central Scientific Library of V. N. Karazin Kharkov National University – is presented.
Keywords: Харьковский университет; Каразин Василий Назарович (1773-1842); Багалей Дмитрий Иванович (1857-1932); открытая библиотека; философия открытости; Харьковское городское общество греков "Гелиос"; Центральная научная библиотека Харьковского национального университета имени В. Н. Каразина; Фонд Анастасиоса Левентиса (Кипр); Никос Казандзакис (1883–1957); Иван Степанович Рижский (1761–1811); Латвийская академическая библиотека; Станислав Анатольевич Бука (1950- ); сотрудничество; выставка; Оглоблин Владимир Анатольевич ( 1954 - ); Харківський університет; Центральна наукова бібліотека Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна; Каразін Василь Назарович (1773 - 1842); Багалій Дмитро Іванович (1857 - 1932); Харківське міське товариство греків "Геліос"; Фонд Анастасіоса Левентіса (Кіпр); Нікос Казандзакіс (1883 – 1957); Станіслав Анатолійович Бука (1950 - ); Латвійська академічна бібліотека; відкрита бібліотека; філософія відкритості; Оглоблін Володимир Анатолійович ( 1954 - ); співробітництво; виставка