Мнемонічний дискурс у спогадах Ю. Шевельова «Я - мене - мені... (і довкруги)» - Гажа, Т.П. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У пропонованій статті розглядається мнемонічний дискурс у спогадах Ю. Шевельова. Увага зосереджується на специфіці мотивів пам'яті, епізодах, моментах, «культурних індексах». Наголошується, що пам'ять виконує функції внутрішнього діалогу, відтворення різночасових іпостасей Ю. Шевельова та є головним джерелом для відображення біографічних, культурних, філософських, моральних, етичних уявлень автора. The author discusses the mnemonic discourse on the material of reminiscences by Yu. Shevelov. The attention is focused on the specific actualization of the motive of memory: episodes, moments and "cultural indices". It is stresses, that the memory fulfills the function of inner dialogue, reflection of different time hypostasis of Yu. Shevelov which is the main source for building recreation of biographical, cultural, philosophical, moral, ethics ideas of the author.
Гажа Тетяна Павлівна, к. філол. н., доцент кафедри історії української літератури філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: спогади; пам'ять; мнемонічний дискурс; мемуарний текст