Йогансен Майк Гервасійович (1895–1937), український письменник, поет, перекладач, один із фундаторів «Гарту» та ВАПЛІТЕ, представник «Розстріляного Відродження», випускник Харківського університету [віртуальна виставка] - Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Центральна наукова бібліотека; Байрамова, Каріна Іванівна (Харків : ХНУ імені В.Н. Каразіна, 2015)
"Один з найбільших майстрів поетичної мови, ювелір слова, яскравий представник модерного романтизму 20-х років, поет, прозаїк, перекладач, теоретик літератури і цікавий мовознавець, — він був, з другого боку, людиною спорту (теніс), мисливства і мандрів. І все це химерно поєднав із своєю активною суспільно-літературною працею, ставши одним із фундаторів української радянської літератури, будучи при тому зовсім далеко від політики". (Юрій Лавріненко)
• У 1921 році Йогансен зближується з В. Елланом-Блакитним, М. Хвильовим, В. Сосюрою та іншими харківськими письменниками. Разом із ними став фундатором Спілки пролетарських письменників «Гарт» (1923). • У 1925 році Йогансен із групою колег вийшов із «Гарту» і заснував ВАПЛІТЕ. • Після вимушеного саморозпуску організації в січні 1928 року ініціював створення «Техно-мистецької групи А» (1928–1931). Разом з учасниками цієї групи видавав «Універсальний журнал». • З ідеї Йогансена народився позагруповий альманах «Літературний ярмарок» (1928–1930). • У 1934 році вступив до Спілки радянських письменників України. • 18 серпня 1937 року викрадений групою НКВД зі своєї харківської квартири в будинку «Слово». 27 жовтня 1937 року М. Йогансен був розстріляний у в’язниці НКВД у Києві. • Майк Йогансен реабілітований посмертно у 1958 році.
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Йогансен Майк Гервасійович; український письменник; поет; перекладач; випускник Харківського університету; «Гарт»; ВАПЛІТЕ; «Розстріляне Відродження»; модерний романтизм