Велике місто в роки Першої світової війни: повсякденне життя Харкова і харків’ян - Чорний, Д.М. (My University, 2015)
У статті доводиться, як призов в діючу армію, поява біженців, евакуйованих, військовополонених, кримінальних елементів, зростання цін, зміни заробітної плати, дії муніципальної влади Харкова вплинули на зміну психологічного стану населення. Вони викликали розмивання ядра постійних міських мешканців, породили недовіру до іноземців, анонімні доноси, допустимість соціальної зрівнялівки, ущільнення умов проживання, насильства, сподівання на можливість з боку владних інституцій організувати централізоване забезпечення всім необхідним. В статье доказывается, как призыв в действующую армию, появление беженцев, эвакуированных, военнопленных, криминальных элементов, рост цен, изменения зароботной платы, действия муниципальной власти Харькова влияли на изменение психологического состояния населения. Они вызвали размывание ядра постоянных городских жителей, породили недоверие к иностранцам, анонимные доносы, допустимость социальной уравниловки, стеснение условий проживания, насилия, надежды на возможность со стороны властных институций организовать централизованное обеспечение всем необходимым. The article argues as a call-up to the army, the emergence of refugees, evacuated, prisoners of war, criminal elements, price increases, changes in wages, the measures of the Kharkiv municipal authorities have influenced to change of the psychological state of the population. All this events have caused for the erosion of a permanent urban residents core, have generated distrust to foreigners, anonymous denunciations, social equalization, cramped living conditions, violence, hope for the possibility by the authorities to organize a centralized provision of all that necessary for the life.
Keywords: міські мешканці; велике місто; повсякденне життя; солдати; евакуйовані; іноземці; городские жители; большой город; повседневная жизнь; солдаты; эвакуированные; иностранцы; city dwellers; city; everyday life; soldiers; evacuated; foreigners