Репрезентація пам’яті про Другу світову війну у міських просторах Харкова, Донецька, Дніпра, Запоріжжя та Одеси (1943–2019 рр.) - Чегринець, Святослав Віталійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
В роботі зроблено компаративний аналіз «місць пам’яті» та об’єктів топоніміки Харкова, Донецька, Дніпра, Запоріжжя та Одеси, що присвячені саме Другій світовій війні. Дослідження дає можливість зрозуміти особливість багатьох моментів репрезентації радянської та нерадянської пам’яті про Другу світову у Харкові, Донецьку, Дніпрі та Запоріжжі і визначити їхню схожість та відмінність. Також це дає змогу зрозуміти детермінуючий вплив «місць пам’яті» на регіональну специфіку в ідентичностях жителів міст та як це проявилося під час російського вторгнення 2014 р. Дослідження дає змогу у подальшому проводити компаративний аналіз з загальноукраїнським контекстом і встановити регіональні особливості колективної та історичної пам’яті, «конфлікти пам’ятей» навколо конкретних постатей і подій на мікрорівні, аналізувати практики пригадування і забуття.
Керівник: Захарченко Євген Юрійович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри Історії України
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Друга світова війна; «Місця пам’яті» про Другу світову війну; пам'ятники, меморіали, меморіальні дошки; міській простір, Донецьк, Харків, Одесса, Запоріжжя, Дніпро; топоніміка