Мартин Лютер и реформирование мессы - Голубкин, Ю.А. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2001)
Реформація привнесла великі зміни до галузі богослужіння. Боротьба навколо меси сприймалася як боротьба за вічне життя або загибель. Тому вона велася без будь_яких компромісів. В цій боротьбі Лютер спочатку наголошував, що треба оберігати християнську свободу від будь-якого тиску як «справа», так і «зліва». Але після закінчення Селянської війни Лютер вбачав головні загрози вже не в хибному примушенні до впорядкованого богослужіння, а в зловживанні свободою.
Keywords: Реформация; Мартин Лютер; месса; реформирование