Еволюція намагнічення текстурованих YBCO-кристалів при слабкому допуваніі сріблом - Лотник, Д.O.; Вовк, Р.В.; Завгородній, А.А.; Оболенський, М.О. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2009)
У роботі експериментально досліджені криві намагнічення M(B) в текстурованих зразках YBa2Cu3O7-δ і YBa2Cu3-xAgxO7-δ (при х ≈ 0.02). Виявлено максимум намагнічення в проміжних полях (пік-ефект - ПЕ), що спостерігався в достатньо широкому діапазоні температур 40 K<T<75 К при орієнтації магнітного поля H||c. Показано, що вплив на ПЕ об'ємного пінінгу домінує при більш низьких температурах, а вплив поверхневого пінінгу - при більш високих. Значення jc,max для кристалів YBa2Cu3-xAgxO7-δ зміщується у бік високих магнітних полів, що, можливо, пов'язано з наявністю додаткових центрів пінінгу створених атомами срібла. В работе экспериментально исследованы кривые намагничивания M(B) в текстурированных образцах YBa2Cu3O7-δ и YBa2Cu3-xAgxO7-δ (при х ≈ 0.02). Обнаружен максимум намагничивания в промежуточных полях (пик-эффект - ПЭ), наблюдающийся в достаточно широком диапазоне температур 40 K<T<75 К при ориентации магнитного поля H||c. Показано, что влияние на ПЭ объемного пиннинга доминирует при более низких температурах, а влияние поверхностного пиннинга - при более высоких. Значение jc,max для кристаллов YBa2Cu3-xAgxO7-δ смещается в сторону высоких магнитных полей, что, возможно, связано с наличием дополнительных центров пиннинга создаваемых атомами серебра. In present work magnetizations M(B)-curves in YBa2Cu3O7-δ and YBa2Cu3-xAgxO7-δ (х ≈ 0.02) the texture samples are experimentally investigated. There is exists a maximum of magnetization at an intermediate field (‘‘fishtail effect’’ (FE) was observed in a wide temperature range 40 K<T<75 K at the magnetic field H||c. It is shown that bulk pinning dominates at low temperatures, while surface barriers dominate at high temperatures. The value jc,max for YBa2Cu3-xAgxO7-δ crystal shifts to the higher values of magnetic field as compared to the undoped one. This behavior, possibly, the created is related to the presence of additional pinning centers by the silver atoms.
Keywords: HTSC-crystals YBaCuO; peak effect; pinning; creep; ВТНП-кристали YВaCuO; пік-ефект; пінінг; крип