Моделювання теплової дії сильнострумового релятивістського електронного пучка на титановий сплав ВТ1-0 - Литвиненко, В.В.; Пономарьов, А.Г.; Старцев, О.А.; Уваров, В.Т. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2012)
Досліджено модифікуючий вплив трубчастого імпульсного сильнострумового релятивістського електронного пучка на титанову мішень зі сплаву ВТ1-0. Побудовано математичну модель динаміки температурного поля взаємодії пучка з мішенню, відповідно до якої здійснено чисельний аналіз. Встановлено взаємозв’язок між характеристиками мікроструктури і чинниками дії опромінення – абляційних процесів і температурного поля. Розглянуто механізм кратероутворення. Описано внесок продуктів конденсації абляційного викиду на формування структури приповерхневого шару. Modifying impact of the cannular pulse high current relativistic electron beam on the titanium VT1-0 alloy lamina target is observed. The mathematical model of temperature field of beam-target interaction is constructed and thereafter numerical analysis are carried out. Linkages between microstructure characteristics and exposure factors (temperature field and ablative processes) are ascertained. The process of crater formation is considered. It is describing the influence of condensed process of ablative release on the surface layers structure.
Keywords: абляційні процеси; електронний пучок