Наукова діяльність викладачів Новоросійського університету (1873–1880 рр.) - Таможська, Ірина Володимирівна; Tamozhska, Iryna Volodymyrivna; Kulish, Sergii Mykolayovych; Куліш, Сергій Миколайович (Полтава : Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, 2020)
Висвітлено особливості науково-дослідної діяльності професорсько-викладацького складу Новоросійського університету (1873–1880). Акцентовано увагу на тому, що наукові відрядження викладачів Новоросійського університету сприяли підвищенню рівня їхньої освітньої / методичної / наукової підготовки. Зазначено, що наукова діяльність Товариства природодослідників, створеного на базі Новоросійського університету, сприяла розвитку природничих наук на теренах Одеського повіту Херсонської губернії.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; Новоросійський університет; Товариство природодослідників; наукова діяльність; закордонні відрядження з науковою метою