Вивчення функціональності та тромбогенності судинних ксенопротезів після тривалого зберігання - Шевченко, Євген Віталійович; Чиж, Микола Олексійович; Лядова, Тетяна Іванівна; Матвєєнко, Марія Сергіївна; Гладких, Володимирович; Shevchenko, Yevhen Vitaliyovych; Chyzh, Oleksiiovych; Liadova, Tetyana Ivanivna; Matvieienko, Mariia Serhiivna; Hladkykh, Fedir Volodymyrovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність. Реконструктивні втручання на магістральних судинах залиша- ються однією з найбільш складних проблем сучасної судинної хірургії. Тому у клінічній практиці зростає інтерес до біологічних судинних графтів, зокрема ало- та ксенотрансплантатів, які демонструють кращу біосумісність та потенціал до інте- грації в тканини реципієнта. Мета роботи – оцінити функціональну придатність ксеногенних судинних протезів після 24-місячного кріоконсервування, з аналізом стану серцево-судинної системи та тромбогенного потенціалу в експерименті на кролях.

Background. Reconstructive interventions on major blood vessels remain among the most challenging issues in contemporary vascular surgery. Consequently, clinical practice shows growing interest in biological vascular grafts, particularly allografts and xenografts, which exhibit superior biocompatibility and a greater potential for integration into recipient tissues. Purpose – to evaluate the functional suitability of xenogeneic vascular prostheses after 24 months of cryopreservation, with a comprehensive assessment of cardiovascular status and thrombogenic potential in an experimental rabbit model.
Study of the functional properties and thrombogenicity of vascular xenografts after long-term storage
Лядова Тетяна Іванівна, доктор медичних наук, професор, професор кафедри інфекційних хвороб та клінічної імунології, https://orcid.org/0000-0002-5892-2599 Матвєєнко Марія Сергіївна, доктор філософії в галузі охорони здоровʼя за спеціальністю «Медицина», доцент, завідувачка кафедри загальної хірургії, анестезіології та паліативної медицини, https://orcid.org/0000-0002-0388-138X Гладких Федір Володимирович, доктор філософії в галузі охорони здоровʼя за спеціальністю «Медицина», докторант кафедри інфекційних хвороб та клінічної імунології, https://orcid.org/0000-0001-7924-4048
Keywords: MEDICINE::Surgery::Surgical research::Vascular surgery; судинний ксенопротез; ультрасонографічне дослідження; тромбогенність; тривале зберігання протезів; vascular xenograft; ultrasonographic examination; thrombogenicity; long-term graft preservation