Літературно-науковий відділ «Харківського збірника» (1888–1892 рр.): стислий огляд матеріалів - Янкул, Олексій Миколайович (Харків : Курсор, 2025)
Стаття присвячена огляду матеріалів, розміщених у «Літературно-науковому відділі» науково-популярного видання «Харківський збірник», яке видавалося у 1887–1898 рр. Цей відділ як окремий змістовний розділ існував у виданні у 1888–1892 рр. Мета публікації — зробити нарис тематичного спрямування статей і матеріалів, які розміщувалися у «Літературно-науковому відділі» «Харківського збірника», що дозволяє показати інформаційний потенціал цього розділу у збірнику. Зроблено висновок про те, що найбільша кількість матеріалів у «Літературно-науковому відділі» «Харківського збірника» була присвячена біографіям місцевих видатних особистостей —12; по 6 було присвячено етнографії та історії установ і організацій на Харківщині; по 5 — історії краю, археології, церковній історії, а також оглядам літератури; по 2 — некрологам і польовим дослідженням; по 1 — природним умовам краю, а також мистецтву. Всього було визначено 12 тематичних напрямів. Тут публікували свої матеріали доволі відомі науковці (Д. І. Багалій, Ю. І. Морозов, М. Ф. Сумцов та ін.), які були пов’язані з Харківським університетом, що додає збірнику значущості.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; Харківський збірник; спеціально-історичні методи аналізу