Жіночі імена у символічному просторі Харкова - Ковальова, Анастасія Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2021)
Дослідження присвячено питанню відображення жіночих імен серед символічного простору Харкова. За мету роботи ставиться аналіз існуючих у міському символічному просторі Харкова елементів комеморативного маркування по відношенню до видатних жінок та виокремлення ТОП-15 діячок, що найбільше представлені та представляють «обличчя» Харкова. В дослідженні застосовуються окремі положення структуралістського та постструктуралістського підходів щодо вивчення міста та міського простору, семіотична модель «місто-текст» та концепти «місць/меморіалів пам’яті» П’єра Нора.

The research is devoted to the issue of displaying female names among the symbolic space of Kharkiv. The purpose of the study is to analyze the existing in the symbolic space of Kharkiv markers of honoring the memory of prominent women, and to identify the TOP-15 figures who are most represented and represent the "face" of Kharkiv. The study uses certain provisions of the structuralist and poststructuralist approaches to the study of the city and urban space, the semiotic model of "city as text" and the concept of "Les Lieux de Mémoire" by Pierre Nora.
Керівник: Посохов Сергій Іванович, доктор історичних наук, професор кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; символічний простір; варіанти увічнення; ТОП-15 жіночих імен; "Пантеон героїнь"