Возвращенное имя : библиотековед К. И. Рубинский (1860 – 1930) - Березюк, Нина Михайловна; Березюк, Нiна Михайлiвна (Київ : ТОВ «НВП "Ідея"», 2005)
Константин Иванович Рубинский… Имя этого замечательного библиотековеда, как и имена многих лучших представителей украинской интеллигенции, на долгие десятилетия было предано забвению. Труды его после 1917 г. не переиздавались. Известные узкому кругу специалистов, они давно стали библиографической редкостью. Пришло время вернуть истории библиотековедения имя ученого и практика, с деятельностью которого связано становление и развитие библиотековедения как науки, библиотечного образования, старейшей университетской библиотеки – библиотеки Харьковского университета, которой он отдал около 40 лет жизни.

Костянтин Іванович Рубинський… Ім'я цього чудового бібліотекознавця, як і імена багатьох найкращих представників української інтелігенції, на довгі десятиліття було забуте. Праці його після 1917 р. не перевидавались. Відомі вузькому колу фахівців вони давно стали бібліографічною рідкістю. Настав час повернути історії бібліотекознавства ім'я вченого та практика, з діяльністю якого пов'язано становлення та розвиток бібліотекознавства як науки, бібліотечної освіти, найстарішої університетської бібліотеки – бібліотеки Харківського університету, якій він віддав близько 40 років життя.
Повернене ім'я : бібліотекознавець К. І. Рубінський (1860 – 1930)
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::Book and library history; библиотекарь; библиотечное дело; библиотековедение; Харьковский университет; Харьковский Институт народного образования (ХИНО); Центральная научно-учебная библиотека Харьковского Института народного образования ( ЦНУБ ХИНО); премия имени Рубинского; библиотека; бібліотекар; бібліотечна справа; бібліотекознавство; Харківський університет; Харківський Інститут народної освіти (ХІНО); Центральна науково-навчальна бібліотека Харківського Інституту народної освіти (ЦНУБ ХІНО); премія імені Рубінського; бібліотека