Глобальні кризи у сфері охорони здоров'я та їх вплив на міжнародну торгівлю та інвестиції - Косик, Ярослав Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
У сучасному світі, де процеси глобалізації охоплюють усі сфери життєдіяльності — від економіки до охорони здоров’я, особливого значення набуває дослідження взаємозв’язку між надзвичайними ситуаціями у сфері охорони здоров’я та функціонуванням міжнародної економіки. Пандемія COVID-19 наочно продемонструвала масштабність впливу санітарно-епідеміологічних криз на міжнародну торгівлю, ділову активність, інвестиційні потоки та макроекономічну стабільність. Вивчення цієї проблематики є надзвичайно актуальним у контексті необхідності формування механізмів підвищення стійкості національних економік та міжнародних торговельно-інвестиційних систем до глобальних викликів у сфері охорони здоров’я. Аналіз економічних наслідків медико санітарних криз дозволяє краще зрозуміти закономірності економічної трансформації під впливом непередбачуваних глобальних загроз.
Керівник роботи: Зайцева Анна Сергіївна. доктор економічних наук, професор кафедри міжнародних економічних відносин та логістики ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; охорона здоров’я; healthcare; міжнародна економіка; international economy; санітарно-епідеміологічні загрози; sanitary and epidemiological threats; глобалізація; globalization; COVID-19