Велосипедний туризм як частина національної туристичної політики Норвегії - Храпков, Ілля Андрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єктом дослідження постає велосипедний туризм в Норвегії. Предметом дослідження є особливості велосипедного туризму в Норвегії, його вплив на економіку, громади та довкілля, а також можливості адаптації досвіду для України. У першому розділі представлені теоретичні основи дослідження велосипедного туризму. Другий розділ присвячений аналізу ресурсної бази, інфраструктури та сучасного стану розвитку велосипедного туризму в Норвегії, а також визначенню викликів та перспектив його застосування в Україні. За результатами дослідження зроблено висновки та пропозиції щодо впровадження норвезького досвіду в національну туристичну політику України.

The object of research is the bicycle tourism in Norway. The subject of the study is the characteristics of bicycle tourism in Norway, its impact on the economy, local communities and the environment, as well as opportunities for applying this experience in Ukraine. The first chapter presents the theoretical foundations of bicycle tourism research. The second section is devoted to the resource base, infrastructure, and current state of bicycle tourism in Norway, as well as the challenges and prospects of applying this experience in Ukraine. Based on the results of the research, conclusions and proposals were made regarding the integration of Norwegian practices into Ukraine’s national tourism policy.
Керівник: Аксьонова Наталя Володимирівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; велосипедний туризм; Норвегія; сталий туризм; інфраструктура; туристична політика; досвід для України; bicycle tourism; Norway; sustainable tourism; infrastructure; tourism policy; experience for Ukraine