Історія середніх віків : навчально-методичний посібник - Д’ячков, Сергій Володимирович; Лиман, Сергій Іванович; Сорочан, Сергій Борисович (Харків : Харківський національний університет імені В .Н. Каразіна, 2006)
До посібника включено докладні методичні рекомендації, зміст програми курсу, екзаменаційні питання, критерії оцінювання, зразки тестових завдань і екзаменаційні питання, Автори посібника пропонують вичерпні матеріали до семінарських занять, коментують зміст і напрями роботи студентів під час підготовки до занять. До кожного семінару характеризуються письмові джерела, додається вичерпна спеціальна література, необхідна для успішної підготовки до занять. До посібника включено серію історичних карт вкрай необхідних під час вивчення курсу, а також великий список навчальної та наукової літератури. Посібник призначено для студентів і викладачів класичних, педагогічних і гуманітарних університетів, а також для учителів середніх шкіл, усіх, хто цікавиться проблемами середньовічної історії.
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; раннє середньовіччя (V - XI ст.); період розвинутого феодалізму (XI - XV ст.); пізнє середньовіччя (XVI - перша половина XVI I ст.); господарське життя давніх германців; суспільний лад давніх германців; суспільно-економічні відносини Франкської держави наприкінці V - на початку VI ст.; політичний лад Франкської держави наприкінці V - на початку VI ст.; середньовічне місто у IX - XV ст.; виникнення феодальних міст; боротьба феодальних міст проти сеньйорів; ремесло у середньовічному місті; торгівля у середньовічному місті; роль християнської церкви у феодальному суспільстві; виникнення капіталістичних відносин у Західній Європі; Pеформація в Швейцарії; Kонтрреформація; міжнародні відносини в Європі в першій половині XVІI ст.; Тридцятилітня війна (1618-1648 pp.)