Геологічна будова та газоносність Трансільванського басейну (Карпати) - Сидорченко, Георгій Юрійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Трансильванський басейн є одним із важливих регіонів у Центральній Європі з точки зору геології та тектоніки. Його складна структура зумовлена багатофазним розвитком тектонічних процесів, які відбувалися протягом палеогену, неогену та четвертинного періоду. В Гідрогеологічна будова території має важливе значення не лише для водозабезпечення, а й для прогнозування зон можливого скупчення вуглеводнів, що значно підвищує загальну нафтогазоперспективність району. Оцінка перспективності території свідчить про наявність значного нафтогазового потенціалу в межах досліджуваного району. Комплексний аналіз геологічної будови, історії геологічного розвитку, тектонічних особливостей, гідрогеологічних умов та геоморфологічної будови дозволив виділити низку перспективних об'єктів для подальшого вивчення. Територія має високий рівень геолого-економічної привабливості й повинна бути включена до переліку першочергових об'єктів для реалізації державних або приватних програм із пошуків і розвідки вуглеводнів.
Керівник: Сухов Валерій Васильович, кандидат геологічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Solid earth geology and petrology; Трансильванський басейн; розміщення корисних копалин; нафто- і газоносність регіону