Порушення співвідношення субпопуляцій ефекторних імунних клітин та зміна їх проліферативної активності в культурі in vitro при раку шлунку - Жукова, Катерина Іванівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність роботи полягає у зростанні кількості онкологічних захворювань серед людей похилого віку та в наявних недоліках стандартних методів лікування, які часто не підходять для ослабленого організму. Стандартна хіміо- та променева терапія можуть викликати значні побічні ефекти, знижуючи якість життя пацієнтів та не завжди забезпечуючи стійкий результат. У зв’язку з цим особливої уваги потребує розробка нових, більш м’яких і водночас ефективних підходів, які активують імунну відповідь без шкоди для здорових тканин. Для підвищення ефективності лікування необхідно вивчити механізми розвитку онкологічних клітин, зокрема: імунну евакуацію, імуносупресію, гетерогенність пухлинного мікросередовища, а також порушення апоптозу та регуляції клітинного циклу. Дослідження порушень імунорезистентності є ключовим етапом у розробці персоніфікованих методів ад’ювантної та неоад’ювантної імунокорекцій, оскільки саме ці порушення визначають характер взаємодії між пухлиною та імунною системою. Ад’ювантна терапія дозволяє враховувати індивідуальні особливості пацієнта, його імунний статус та тип пухлини, що сприяє підвищенню ефективності лікування і зменшенню побічних ефектів. Метою роботи є оцінити групи пацієнтів, в яких є різноспрямовані зміни співвідношення субпопуляцій СД4+ і СД8+ та виявити активацію проліферації імунних клітин в культурі для вибору персоніфікованої корекції за допомогою інгібіторів та активаторів імунокомпетентних клітин.

The relevance of this study lies in the increasing incidence of oncological diseases among the elderly and the limitations of standard treatment methods, which are often unsuitable for weakened patients. Conventional chemotherapy and radiotherapy may cause significant side effects, reducing patients’ quality of life and not always ensuring a lasting therapeutic outcome. In this regard, the development of new, milder yet effective therapeutic strategies that stimulate immune responses without harming healthy tissues requires particular attention. To improve treatment outcomes, it is crucial to investigate the mechanisms of cancer cell progression, including immune evasion, immunosuppression, tumor microenvironment heterogeneity, and disruptions in apoptosis and cell cycle regulation. This approach aligns with modern medical trends focused on the development of personalized therapies that provide maximum therapeutic benefit and improve patient outcomes. The aim of this study is to assess patient groups with divergent shifts in the CD4⁺ to CD8⁺ T-cell subpopulation ratio and to identify immune cell proliferation activation in culture, with the goal of selecting a personalized correction strategy using inhibitors and activators of immunocompetent cells.
Науковий керівник: Клімова Олена Михайлівна, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; адьювантна терапія; CD4⁺ Т-хелпери; CD8⁺ Т-кілери; моноклональні антитіла; інгібітори контрольних точок; інгібітори циклінзалежних кіназ; adjuvant therapy; CD4⁺ T-helpers; CD8⁺ T-killers; monoclonal antibodies; immune checkpoint inhibitors; cyclin-dependent kinase inhibitors