Геологічна будова та гідрогеологічні умови Бистрівського родовища природних столових вод (Закарпатська область) - Яковлева, Дарина Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Бистрівське родовите мінеральних вод розташоване південно-західніше с. Бистрин за 7.0 км від курорту Трускавець у Дрогобицькому районі Львівської області. Розробляється однією свердловиною №9807/26 закритим акціонерним товариством - фірмою "Т.С.Б." ("Трускавецька сіль Барбара") з 2002 року. Видобута вода розливається як столова під назвою "Трускавчанка PRO" і введена в Державний стандарт 878-93 ..Води питні мінеральні”. Перспективна ділянка виявлена в процесі пошуково-картувальних робіт на мінеральні і прісні води Моршинською ГРП у 1964-68 рр. Гідрогеологічні дослідження на ділянці не проводились і запаси не затверджувались. Мета даних досліджень на родовищі - вивчення гідрогеологічних умов у ступені, достатній для підрахунку експлуатаційних запасів мінеральних вод за промисловими категоріями. На Бистрівському родовищі під час ДПР для розливу використовувалось до 10 м3/доб при середньому 9 м3/доб. В даний час видобувається не більше 15 м3/місяць в зв'язку з відсутністю збуту. Для нормальної роботи нової технологічної лінії на повну проектну потужність необхідно 300 м'/доб. Для освоєння родовища передбачено вкласти 7,8 млн. грн., що дозволить видобувати 100 м’/доб води. Термін окупності капіталовкладень складе 3 роки при рентабельності 14,5%. Для реалізації цієї програми на родовищі збудована підземна надкантажна споруда, водопровід і колодязь для водовозку, розпочато суворого режиму, завершена реконструкція виробництва.
Керівник: Кононенко Аліна Володимирівна, кандидат геологічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences; менілітова зона; олігоцен; природні столові води; мінералізація; дебіт свердловини; дослідно-експлуатаційна відкачка; хімічний склад води; експлуатаційні запаси; кондиції