Значення і смисл поетичного слова в лінгвістичному вимірі - Калашник, В.С.; Філон, М.І. (Харкiвський нацiональний унiверситет iм. В.Н. Каразiна, 2010)
У статті розглянуто особливості поетичного слова з погляду співвідношення значення й смислу в його структурі, з’ясовано текстуальну зумовленість поетичної семантики та виявлено різнопланову детермінованість поетичного смислу лінгвальними і позалінгвальними чинниками. Схарактеризовано текстотвірні значення й художній смисл окремих ключових образів сучасної української поезії. In the article, the peculiarities of a poetic word in the aspect of meaning / sense correlation in its structure are considered. Textual conditionality of poetic semantic is clarified as well as diverse determinancy of the poetic sense by lingual and extralingual factors. Text-forming meanings and artistic sense of some key images in modern Ukrainian poetry are characterized.
Калашник Володимир Семенович, д. філол. н., професор, завідувач кафедри української мови філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.Філон Микола Іванович, к. філол. н., доцент кафедри української мови філологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.
Keywords: поетичне слово; значення; внутрішня форма слова; смисл; текст; художній твір; образ