Завдячує древнім наставникам: античність у духовній культурі Ґете - Рожина, О.Д. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
У статті розглядається еволюція сприйняття античності у філософсько-естетичній концепції Ґете. Показано, як, невдоволений німецькою дійсністю, у пошуках гармонії й краси, письменник звертався до пам'яток класичної давнини, у яких він бачив найвище образне втілення людяності й простоту досконалості. Навчаючись у давніх греків й римлян, Ґете закликав своїх сучасників звертати свій талант до живої дійсності, щоб «по-новому» завершувати те, що розпочали «по-античному».
Рожина Олександра Дмитрівна, кандидат філологічних наук, доцент кафедри історії зарубіжної літератури та класичної філології Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: Ґете; міф; міфологія; класична давнина; античний