Вплив ідеології на радянські медіа: форми та засоби (1922-1953 рр.) - Лакомська, Ксенія Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Ця дипломна робота досліджує механізми формування ідеологічного контролю в радянських засобах масової інформації та їх вплив на суспільство в період з 1922 по 1953 роки. Особлива увага приділяється аналізу радіо та телебачення як основних інструментів ідеологічної маніпуляції, а також друкованим виданням, кіно і агітаційним плакатам. В роботі розглядаються методи пропаганди, цензури, контролю за змістом інформації та маніпуляції емоціями аудиторії, що використовувалися для створення позитивного образу влади та поширення комуністичної ідеології.

This thesis explores the mechanisms of ideological control in Soviet mass media and their impact on society during the period from 1922 to 1953. Special attention is given to the analysis of radio and television as primary tools of ideological manipulation, as well as print publications, cinema, and propaganda posters. The study examines methods of propaganda, censorship, content control, and emotional manipulation of the audience, which were employed to create a positive image of the government and disseminate communist ideology.
Керівник: Трифонов Роман Анатолійович, кандидат філологічних наук, доцент кафедри прикладної соціології та соціальних комунікацій
Keywords: SOCIAL SCIENCES; ідеологічне керівництво; марксистсько-ленінська ідеологія; ідеологічний контроль; світогляд суспільства у Радянському Союзі