Особливості самопідтримки у кризових умовах - Рязанова, Анастасія Олексіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: визначити психологічні особливості самопідтримки особистості у кризових умовах та виявити основні механізми, стратегії й чинники, що забезпечують її ефективність і стійкість у ситуаціях підвищеного стресу. Об’єкт дослідження: самопідтримка особистості як психологічне явище. Предмет дослідження: психологічні особливості, структуру та механізми самопідтримки особистості у кризових умовах. Завдання дослідження: • Здійснити теоретичний аналіз наукових підходів до вивчення самопідтримки особистості у кризових умовах. • Емпірично дослідити особливості прояву самопідтримки та чинники, що на неї впливають. • Розробити практичні рекомендації щодо розвитку навичок самопідтримки у кризових ситуаціях. Практична значущість дослідження: результати дослідження можуть бути використані у діяльності практичних психологів, психотерапевтів, фахівців кризових центрів і служб підтримки населення для розроблення тренінгових і консультативних програм, спрямованих на розвиток навичок самопідтримки, стресостійкості та емоційної регуляції особистості в умовах кризових ситуацій.

Research aim: to identify the psychological characteristics of self-support in individuals under crisis conditions and to determine the main mechanisms, strategies, and factors that ensure its effectiveness and stability in situations of increased stress. Research object: self-support of the individual as a psychological phenomenon. Research subject: psychological characteristics, structure, and mechanisms of individual self-support under crisis conditions. Research tasks: • To conduct a theoretical analysis of scientific approaches to studying individual self-support in crisis conditions. • To empirically investigate the characteristics of self-support manifestation and the factors influencing it. • To develop practical recommendations for the development of self support skills in crisis situations. Practical significance of the research: the results can be applied in the work of practicing psychologists, psychotherapists, specialists of crisis centers, and support services to design training and counseling programs aimed at developing self-support skills, stress resilience, and emotional regulation of individuals in crisis situations.
Керівник: Британ Юрій Анатолійович, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; самопідтримка; психологічна стійкість; кризові ситуації; копінг-стратегії; емоційна регуляція; self-support; psychological resilience; crisis situations; coping strategies; emotional regulation