Соціокультурна комунікація: філософсько-антропологічний аналіз мовленнєвих практик у міжкультурній взаємодії - Домніч, С.П. (My University, 2015)
Домніч С.П. Соціокультурна комунікація: філософсько-антропологічний аналіз мовленнєвих практик у міжкультурній взаємодії. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук за спеціальністю 09.00.04 – філософська антропологія, філософія культури. – Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. – Харків, 2015. Дисертацію присвячено комплексному дослідженню соціокультурної комунікації за допомогою філософсько-антропологічного аналізу мовленнєвих практик у міжкультурній взаємодії. Застосування філософсько-антропологічного аналізу і компаративного методу надає можливість у широкому культурному контексті проаналізувати соціокультурну комунікацію в міжкультурній взаємодії, поєднати в одне смислове ціле, в одну філософську парадигму відмінні, на перший погляд, мовленнєві практики представників різних культур, а також презентувати нове уявлення про загальну мовну картину світу та філософію соціокультурної комунікації. Згідно з метою дисертаційної роботи було розкрито філософсько-антропологічну сутність соціокультурної комунікації; здійснено аналіз поняття «мовленнєва практика» в філософсько-антропологічному дискурсі; систематизовано методологічні підходи до філософського розгляду соціокультурної комунікації у контексті діалогу культур; запропоновано 7 моделей мовленнєвих практик у контексті філософської антропології: 1) формально-логічну, 2) семантичну, 3) герменевтичну, 4) екстралінгвістичну, 5) структуралістську, 6) інтеракціоністську, 7) постнекласичну; проаналізовано соціокультурну комунікацію у взаємодії з мовленнєвими практиками, її ціннісний характер та виділено антропологічні модуси мовленнєвих практик у мовних картинах світу національних культур, статус мовленнєвих практик у міжкультурному діалозі; розглянуто еквіваленти вітань, звертань, представлених китайською, в’єтнамською, арабською і російською формами мовленнєвого етикету. Домнич С.П. Социокультурная коммуникация: философско- антропологический анализ речевых практик в межкультурном взаимодействии. – Рукопись. Диссертация на соискание учѐной степени кандидата философских наук по специальности 09.00.04 – философская антропология, философия культуры. – Харьковский национальный университет имени В.Н. Каразина. – Харьков, 2015. Диссертация посвящена комплексному исследованию социокультурной коммуникации посредством философско-антропологического анализа речевых практик в межкультурном взаимодействии в условиях современного информационного общества. Применение философско-антропологического анализа и компаративного метода исследования позволило в широком культурном контексте проанализировать социокультурную коммуникацию в межкультурном взаимодействии, соединить в одно смысловое целое, в одну философскую парадигму разные, с первого взгляда, речевые практики представителей разнородных этнических культур, и, таким образом, рассмотреть коммуникационную проблематику, которая раскрывается в ситуациях речевого этикета этих культур, а также дать концептуально новое представление об общей языковой картине мира и философии социокультурной коммуникации. В процессе исследования были систематизированы методологические подходы к философскому рассмотрению социокультурной коммуникации в контексте диалога культур, которые нашли отражение в процессуальных теориях социокультурной коммуникации, диалогических и полилогических концепциях, углублены междисциплинарный и синергетический подходы к пониманию социокультурной коммуникации. В диссертации обозначены важнейшие модели речевых практик в межкультурном взаимодействии, трансформирующие социокультурную коммуникацию, основу которых составили предложенные автором 7 моделей речевых практик: формально-логическая, семантическая, герменевтическая, экстралингвистическая, структуралистская, интеракционистская, постнеклассическая. Показано, что особую актуальность для современной философии культуры приобретают герменевтическая, интеракционисткая и постнеклассическая модели речевых практик. Проанализирована социокультурная коммуникация во взаимодействии с речевыми практиками, выявлен ее ценностный характер. Раскрыто влияние речевых практик на коммуникативные процессы и диалог культур, антропологический, аксиологический, синергетический и лингвокоммуникативный потенциал речевых практик. Особое внимание уделено инновационным видоизменениям социокультурной коммуникации в контексте медиаобразования. В целом исследование нацелено, с одной стороны, заполнить своеобразную теоретическую лакуну в изучении социокультурной коммуникации, связанную с малоизученными речевыми практиками в межкультурном взаимодействии, а с другой, на основе анализа речевых практик в межкультурном взаимодействии предложено расширить спектр существующих концепций в сфере философской антропологии с помощью анализа изменений перцептивных стратегий в научно-просветительской и образовательной деятельности, расширить применение методологии коммуникативного моделирования и лингвосинергетики в научном и образовательном пространстве. Domnich S.P. Sociocultural Communication: Philosophical and Anthropological Analysis of Speech Practices in Iintercultural Interaction. – Manuscript. A thesis submitted for the degree of Candidate of Philosophical Sciences, specialty 09.00.04 – Philosophical Anthropology, Philosophy of Culture. – V.N. Karazin Kharkiv National University. – Kharkiv, 2015. The thesis deals with a complex research of sociocultural communication by means of philosophical and anthropological analysis of speech practices in intercultural interaction in the modern information society environment. The philosophical and anthropological analysis and the comparative method allow, in a broad cultural context, to analyze sociocultural communication in intercultural interaction, meaningfully combine – in one philosophical paradigm – seemingly different language practices of representatives of various cultures, and therefore present a new version of the general linguistic worldview and philosophy of sociocultural communication. In accordance with the goal of the thesis, the following objectives have been achieved: analysis of the concept of «speech practice» in philosophical and anthropological discourse; systematization of methodological approaches to philosophical examination of sociocultural communication in the context of the dialogue of cultures; proposal of 7 models of speech practices in the context of philosophical anthropology, i.e.: 1) formal-logical model, 2) semantic model, 3) hermeneutic model, 4) extralinguistic model, 5) structuralist model, 6) interactionist model, 7) post-nonclassical model; analysis of sociocultural communication in interaction with speech practices, and its axiological nature; identification of anthropological modi of speech practices in linguistic worldviews of national cultures, status of speech practices in intercultural dialogue; consideration of equivalents of greetings and forms of address in Chinese, Vietnamese, Arabic and Russian speech etiquettes.
Рішенням спеціалізованої вченої ради Д.64.051.06 Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна від 13.05.2015 (протокол № 19) прийнято до захисту дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата філософських наук Домніч Світлани Павлівни на тему: «Соціокультурна комунікація: філософсько-антропологічний аналіз мовленнєвих практик у міжкультурній взаємодії», спеціальність 09.00.04 – філософська антропологія, філософія культури. Офіційними опонентами призначено Батаєву К.В., Пальм Н.Д. Захист відбудеться 04.11.2015 о 15.15 за адресою: 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, ауд.2-43.
Keywords: соціокультурна комунікація; філософсько-антропологічний аналіз; мовленнєві практики; міжкультурна взаємодія; социокультурная коммуникация; философско-антропологический анализ; речевые практики; межкультурное взаимодействие; sociocultural communication; philosophical and anthropological analysis; speech practices; intercultural interaction