Розвиток туристичного сектору Одеського регіону - Шаповаленко, Валентин Васильович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі здійснено дослідження теоретичних засад та практичних аспектів функціонування туристичного сектору Одеської області в умовах воєнного стану. Виявлено та проаналізовано ключові фактори, що трансформували туристичний ринок Одеської області у 2020–2025 роках. Встановлено, що падіння та подальше відновлення галузі зумовлене сукупністю семи груп факторів. Оцінено сучасний стан туристичного сектору Одещини, який демонструє високу резистентність та V–подібне відновлення. На основі проведеного SWOT та PEST–аналізу ідентифіковано стратегічні розриви та точки росту регіону. Слабкі сторони – головною проблемою залишається гіпертрофована сезонність та значний тіньовий, що призводить до касових розривів у місцевих бюджетах. Загрози – ключовими ризиками є безпекова нестабільність, кадровий дефіцит через мобілізацію та міграцію, а також екологічні проблеми (цвітіння моря, зсуви). Можливості – PEST–аналіз показав високий потенціал залучення міжнародних ресурсів та розвитку нішевих видів туризму, які не залежать від пляжного сезону. Розроблено стратегію відновлення, що базується на трьох напрямах: безпека, цифровізація та продуктова диверсифікація. Таким чином, відновлення туристичного сектору Одеської області потребує відходу від монофункціональної моделі «морського курорту» до створення диверсифікованої, безпечної та технологічної екосистеми, здатної функціонувати в умовах перманентної кризи.
Науковий керівник: Ключко Людмила Васильевна, кандидат географічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства імені Костянтина Нємця
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; туристичний сектор; Одеський регіон; SWOT–аналіз; PEST–аналіз; веломаршрут; туристична інфраструктура