Влияние систематизации грамматического материала на эффективность процесса усвоения его студентами-иностранцами на подготовительном факультете - Иванченко, Андреянна Алексеевна; Дуравкина, Зинаида Павловна; Захарова, Нина Николаевна; Ivanchenko, Andreyanna; Іванченко, Андреянна Олексіївна (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 1988)
Стаття присвячена розробці психологічних основ формування граматичних мовних навичок у процесі навчання російській мові як іноземній. Експериментально встановлено, що у свідомості студентів-іноземців не сформовано чіткої, цілісної структури російської мовної системи як предмета. Це ускладнює роботу оперативного блоку пам'яті, а в довгостроковій пам'яті, що є фундаментом мовного досвіду студентів, засвоєний матеріал не впорядкований і важко підлягає вилученню при реалізації акта мовної комунікації. Пропонований нами попередній введення структурних моделей, російської мови, по-перше, формує у студентів уявлення про кінцеву мету їх навчання, а по-друге, сприяє організації розрізнених граматичних форм у систему та усвідомленню студентами структури мови, що вивчається, оскільки символічна наочність містить у собі специфічні риси узагальненого предмета і, відбиваючись у свідомості, відтворює його образ. Попереднє цілеформування дозволяє ефективно організувати та активізувати розумову діяльність студентів, раціоналізувати їх мнемічні зусилля у процесі засвоєння граматичних одиниць, сконцентруватися на найважливіших граматичних структурах, упорядкувати та систематизувати засвоюваний матеріал. Причому схема (або таблиця) як така виступає як один із способів засвоєння/запам'ятовування навчальної інформації. У ній оптимально представлені основні граматичні блоки мовної системи, виділені як одні з найважливіших граматико-комунікативних компонентів нової мовної структури.

The article is devoted to the development of psychological foundations for the formation of grammatical speech skills in the process of teaching Russian as a foreign language. It has been experimentally established that a clear, integral structure of the Russian language system as an object has not been formed in the consciousness of foreign students. This complicates the operation of the operational memory unit. In the long-term memory, which is the foundation of the students ’linguistic experience, the acquired material is not streamlined and is difficult to retrieve when implementing the act of verbal communication. Our preliminary introduction of structural models of the Russian language, firstly, forms the idea of students about the ultimate goal of their education, and secondly, helps organize disparate grammatical forms in the system and students understand the structure of the language being studied, because symbolic visualization contains specific features of a generalized subject and, reflected in consciousness, recreates its image. Preliminary target formation allows to effectively organize and intensify students' mental activity, rationalize their mnemic efforts in the process of mastering grammatical units, concentrate on the most important grammatical structures, and systematize the digestible material. Moreover, the scheme (or table), as such, acts as one of the ways of learning / memorizing studying information. The scheme optimally presents the basic grammatical blocks of the language system, highlighted as one of the most important grammatical and communicative components of the new language structure.
Keywords: systematization of grammar material; skills in grammar usage; operational and long-term memory; formation of learning objectives; language structure; Russian as a foreign language; систематизація граматичного матеріалу; навички використання граматики; оперативна та довгострокова пам'ять; формування цілі навчання; мовна структура; російська мова як іноземна