Проблеми та перспективи розвитку спортивного туризму в Україні - Зінченко, Дарина Олександрівна; Zinchenko, D. O. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У дипломній роботі спортивний туризм розглядається як форма активного дозвілля, що поєднує фізичну активність, пізнавальну діяльність і соціальну взаємодію. Визначено сутність та класифікацію спортивного туризму, обґрунтовано методичні підходи до його дослідження, проаналізовано міжнародний досвід організації спортивного туризму. Здійснено оцінку сучасного стану цієї галузі в Україні, а також виявлено ключові проблеми, що стримують її розвиток. У роботі особливу увагу приділено викликам, пов’язаним з інфраструктурною та нормативно-правовою незабезпеченістю, недостатньою підготовкою кадрів і наслідками воєнного стану. На основі результатів аналізу запропоновано напрями стратегічного розвитку спортивного туризму з урахуванням міжнародних практик, тенденцій внутрішнього туризму та потреб населення. Як приклад прикладного рішення, автором розроблено маршрут сходження на гору Хом’як, що має рекреаційне, оздоровче та соціально-реабілітаційне значення.

The thesis considers sports tourism as a form of active leisure that combines physical activity, cognitive activity and social interaction. The essence and classification of sports tourism are defined, methodological approaches to its research are substantiated, and international experience in organizing sports tourism is analyzed. The current state of this industry in Ukraine is assessed, and the key problems hindering its development are identified. Particular attention is paid to the challenges associated with infrastructure and regulatory insecurity, insufficient training of personnel and the consequences of martial law. Based on the results of the analysis, the author proposes directions for the strategic development of sports tourism, taking into account international practices, trends in domestic tourism and the needs of the population. As an example of an applied solution, the author has developed a route for climbing Mount Hamster, which has recreational, health and social rehabilitation value.
Problems and prospects for the development of sports tourism in Ukraine
Керівник: Гапоненко Ганна Ігорівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри світової політики, дипломатії та туристичного бізнесу
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; спортивний туризм; Україна; спорт; соціальна взаємодія; sports tourism; Ukraine; sport; social interaction; гора Хом'як; mount Hamster