Використання штучного інтелекту як допоміжного інструменту під час викладання англійської мови - Коблицька, Марія-Ангеліна Сергіївна; Koblytska, M.-A. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Здатність ШІ моделювати когнітивні процеси людини – мислення, навчання, розуміння, прийняття рішень, сприйняття мовлення, - надає підстави розглядати його не лише як технологічне явище, а й як концептуальну модель пізнавальної діяльності. Тому в освітньому контексті штучний інтелект доцільно розглядати як допоміжний інструмент, що сприяє інтелектуальному партнерству між викладачем, студентом і цифровими ресурсами. Систематизація сучасних підходів до класифікації технологій штучного інтелекту в освіті дозволяє виокремити три основні напрями їх застосування: орієнтовані на здобувача освіти, на викладача та на освітню систему загалом. Відповідно до другого завдання визначено, що великі мовні моделі (LLMs) відкривають новий етап у використанні штучного інтелекту як допоміжного інструменту в освітньому процесі, зокрема у викладанні англійської мови. Навчальний процес стає більш гнучким, персоналізованим і спрямованим на формування практичних навичок спілкування. Технічна передумова пов’язана із забезпеченням належної цифрової інфраструктури, доступу до стабільного інтернету, сучасних пристроїв і адаптивних освітніх платформ. Наявність цих ресурсів створює умови для ефективної інтеграції інструментів ШІ у навчальний процес. Крім того, технічна готовність закладу освіти гарантує безперебійність роботи систем, автоматизованого оцінювання та збереження освітніх даних. Психолого-педагогічна передумова охоплює готовність викладачів і студентів до взаємодії з інтелектуальними технологіями та позитивне ставлення до їх використання. Застосування ШІ має супроводжуватися розвитком критичного мислення, етичної свідомості та академічної доброчесності. Було експериментально перевірено ефективність застосування ШІ-платформ у процесі викладання англійської мови та оцінити їх вплив на навчальні результати й мотивацію студентів. Результати експерименту показали значне зростання рівня сформованості мовних компетентностей студентів експериментальної групи у всіх видах діяльності. Аналіз анкетування підтвердив позитивне сприйняття ШІ-платформ учнями та показав, що інтерактивні завдання, гейміфікаційні елементи та персоналізований підхід стимулюють навчальну активність і саморефлексію. Паралельні бесіди з педагогами різних рівнів освіти також засвідчили доцільність використання цифрових інструментів для індивідуалізації навчання та підвищення ефективності уроків. Отже, експериментальна робота підтвердила наукову та практичну цінність інтеграції ШІ-платформ у навчальний процес англійської мови, що створює умови для підвищення якості освіти та мотиваційного потенціалу здобувачів освіти.

The emergence of AI technologies is transforming teaching approaches and providing educators with additional tools to modernize the learning process. In English language instruction, AI is used to create interactive learning formats, enhance teaching effectiveness, and foster students’ motivational engagement. This study explores the integration of artificial intelligence (AI) technologies into English language teaching, emphasizing their pedagogical potential and impact on learning outcomes. Theoretical analysis reveals that AI is a multidimensional phenomenon capable of modeling human cognitive processes such as thinking, learning, and decision-making. In education, AI functions not as a replacement for human activity but as a supportive tool that enhances analytical, didactic, and communicative capabilities, fostering intellectual partnership between teacher, student, and digital resources. Large language models (LLMs) represent a new stage in AI-assisted education, offering personalized support, promoting learner autonomy, and increasing motivation. Their application extends to grammar correction, content generation, adaptive feedback, and test creation. The study identifies key pedagogical prerequisites for effective AI integration: methodological (student-centered and communicative approaches), technical (digital infrastructure), psychological (positive attitudes and emotional support), and organizational (curriculum alignment and didactic relevance). 82 AI platforms are analyzed across core language skills – reading, writing, speaking, and listening – with gamified tools enhancing engagement and personalization. Experimental results confirmed the effectiveness of AI in improving students’ competencies and motivation, particularly in reading and autonomous learning. Based on these findings, methodological recommendations are developed for phased AI integration, combining automated and teacher feedback, gamification, and differentiated instruction.
The use of artificial intelligence as an auxiliary tool in teaching english
Керівник роботи: Котова Анна Володимирівна, кандидат педагогічних наук, доцент, кафедра англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Linguistics; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; викладання англійської мови; навчальний процес; гейміфікація; цифрові платформи; штучний інтелект; english teaching; educational process; gamification; digital platforms; artificial intelligence