Калюсна культура як тест-система в дослідженні біологічно активних речовин - Масалига, Олена Вікторівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Роботу було виконано на базі лабораторії «Морфогенез вищих рослин in vitro» кафедри молекулярної біології та біотехнологій Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. Метою даної роботи було дослідження впливу препарату молозива (постказеїнова фракція) на ростову реакцію і біосинтетичну активність калюсної та суспензійної культур Pisum sativum L., що виступають у якості тест-системи для біологічно активних речовин. Об’єктами дослідження були калюсна та суспензійна культури Pisum sativum L. сорту Гайдук, які культивували на поживному середовищі з додаванням різних концентрацій препарату молозива (постказеїнова фракція). У роботі використовувалися біотехнологічні, цитологічні, біохімічні, статистичні методи. В рамках роботи було проведено дослідження ростової реакції та біосинтетичної активності калюсної та суспензійної культури Pisum sativum L., яка культивувалась на середовищі з додаванням препарату молозива у різних концентраціях (0, 0,1, 1 та 10 мг/л). Проаналізовано показники ростової реакції та біохімічної активності культур. Розглянуто використання культури рослинних клітин in vitro у якості тест-об’єкта біологічно активних речовин. Було встановлено, що суспензійна культура Pisum sativum L. може бути використана як тест-об’єкт для дослідження біологічно активних сполук завдяки її чутливості до цього компоненту середовища. Також було визначено, що певні концентрації препарату молозива чинять стимулюючий ефект на суспензійну і калюсну культури Pisum sativum L.

The research was conducted at the laboratory "Morphogenesis of Higher Plants In Vitro" of the Department of Molecular Biology and Biotechnology, V. N. Karazin Kharkiv National University. The aim of the present study was to investigate the effect of a colostrum preparation (postcasein fraction) on the growth response and biosynthetic activity of callus and suspension cultures of Pisum sativum L., used as test systems for biologically active compounds. The objects of the study were callus and suspension cultures of Pisum sativum L. (cv. Gaiduk), cultivated on nutrient media supplemented with various concentrations of the colostrum preparation (postcasein fraction). The research employed biotechnological, cytological, biochemical, and statistical methods. The study involved an analysis of the growth response and biosynthetic activity of callus and suspension cultures of Pisum sativum L. grown on media containing different concentrations (0, 0.1, 1, and 10 mg/L) of the colostrum preparation. Growth parameters and biochemical activity indicators were evaluated. The potential of in vitro plant cell cultures as test systems for biologically active compounds was also considered. It was established that the suspension culture of Pisum sativum L. may serve as a suitable test object for the study of biologically active substances due to its sensitivity to components of the culture medium. Moreover, certain concentrations of the colostrum preparation were found to exert a stimulatory effect on both callus and suspension cultures of Pisum sativum L.
Науковий керівник: Авксентьєва Ольга Олександрівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Organism biology::Plant physiology; калюсна культура; суспензійна культура; молозиво; тест-об’єкт; біостимулятор; callus culture; suspension culture; colostrum; test-object; biostimulant