Синтез біцикло[2.2.1]гептан-2-карбонових кислот - Скорик, Олександр Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Робота присвячена розробці підходів до синтезу 4-заміщених біцикло[2.2.1]гептан-2-карбонових кислот, зокрема фтор-, метокси- та гідроксипохідних. У ході роботи проведено літературний огляд методів синтезу біцикло[2.2.1]гептанових карбонових кислот та способів побудови норборнанового каркаса. Розроблено багатостадійний (8–9 етапів) синтетичний маршрут, що базується на внутрішньомолекулярній циклізації тризаміщених похідних циклопентану.

The work is describes development of approaches for the synthesis of 4-substituted bicyclo[2.2.1]heptane-2-carboxylic acids, including fluorine-, methoxy-, and hydroxy-substituted derivatives. A comprehensive literature review on the methods for synthesizing bicyclo[2.2.1]heptane carboxylic acids and strategies for constructing the norbornane framework has been conducted. A multistep (8–9 stages) synthetic route has been developed, based on the intramolecular cyclization of trisubstituted cyclopentane derivatives.
Науковий керівник: Дорошенко Андрій Олегович, доктор хімічних наук, професор кафедри органічної хімії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; біцикло[2.2.1]гептан; норборнан; внутрішньомолекулярне алкілування; бромування подвійного зв’язку; bicyclo[2.2.1]heptane; norbornane; cyclization; intramolecular alkylation; bromination of the double bond