Вплив вищих гармонійних складових на функціонування систем електропостачання промислових підприємств - Старокожко, Владислав Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою роботи є дослідження впливу вищих гармонійних складових на стабільність, надійність та ефективність систем електропостачання, а також розробка рекомендацій щодо мінімізації їх негативного впливу. У першому розділі роботи наведено теоретичний огляд гармонійних складових, їх джерел та впливу на електропостачання. Розглянуто основні методи аналізу гармонійних складових та їх впливу на параметри електропостачальних систем. У другому розділі представлено результати експериментальних досліджень, проведених на базі промислових підприємств. Описано методику вимірювань та аналізу гармонійних складових, наведено результати вимірювань та їх інтерпретацію. Досліджено вплив вищих гармонійних складових на енергоефективність та надійність роботи обладнання. У третьому розділі роботи розглянуто методи оптимізації систем електропостачання з урахуванням впливу гармонійних складових. Запропоновано конкретні заходи щодо зменшення негативного впливу гармонійних складових, зокрема, використання фільтрів гармонійних складових та оптимізацію параметрів обладнання.

The purpose of the work is to study the influence of higher harmonic components on the stability, reliability and efficiency of power supply systems, as well as to develop recommendations to minimize their negative impact. The first section of the work provides a theoretical overview of harmonic components, their sources and impact on power supply. The basic methods of analysis of harmonic components and their influence on parameters of power supply systems are considered. The second section presents the results of experimental studies conducted on the basis of industrial enterprises. The methods of measurements and analysis of harmonic components are described, the results of measurements and their interpretation are given. The influence of higher harmonic components on energy efficiency and reliability of equipment operation is investigated. In the third section of the work, methods for optimizing power supply systems are considered, taking into account the influence of harmonic components. Concrete measures to reduce the negative impact of harmonic components are proposed, in particular, the use of harmonic component filters and optimization of equipment parameters.
Influence of higher harmonic components on functioning of power supply systems of industrial enterprises
Керівник: Олійник Юлія Сергіївна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри електротехніки та електроенергетики
Keywords: TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics::Electric power engineering; вищі гармонійні складові; гармонійні спотворення; системи електропостачання; енергоефективність; промислові підприємства; фільтри гармонійних складових; оптимізація; higher harmonic components; harmonic distortions; power supply systems; energy efficiency; industrial enterprises; harmonic component filters; optimization