Психологічні чинники ефективної комунікації підлітків в умовах стресу та невизначеності - Пономаренко, Катерина Анатоліївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження – комунікативна поведінка підлітків в умовах стресу та невизначеності. Предмет дослідження – психологічні чинники, що забезпечують ефективність комунікації підлітків в умовах стресу та невизначеності. Мета дослідження – визначити, описати та емпірично дослідити психологічні чинники ефективної комунікації підлітків в умовах стресу та невизначеності. Основні задачі дослідження: 1. Провести аналіз теоретичних засад дослідження психологічних чинників ефективної комунікації підлітків в умовах стресу та невизначеності 2. Визначити психологічні особливості комунікативної поведінки підлітків 3. Емпірично дослідити психологічні чинники ефективної комунікації підлітків в умовах стресу та невизначеності 4. Розробити психологічні рекомендації щодо підвищення ефективності комунікації підлітків в умовах стресу та невизначеності Практичне значення полягає у можливості використання результатів дослідження у практиці шкільних психологів, педагогів, соціальних працівників для формування в учнів навичок ефективного спілкування, емоційної саморегуляції та стресостійкості. На основі отриманих даних можуть бути розроблені тренінгові програми розвитку асертивності, навичок активного слухання, подолання комунікативних бар’єрів.

The object of the study is the communicative behavior of adolescents in conditions of stress and uncertainty. The subject of the study is psychological factors that ensure the effectiveness of communication of adolescents in conditions of stress and uncertainty. The purpose of the study is to identify, describe and empirically investigate the psychological factors of effective communication of adolescents in conditions of stress and uncertainty. The main objectives of the study: 1. To analyze the theoretical foundations of the study of psychological factors of effective communication of adolescents in conditions of stress and uncertainty 2. To identify the psychological features of the communicative behavior of adolescents 3. To empirically investigate the psychological factors of effective communication of adolescents in conditions of stress and uncertainty 4. To develop psychological recommendations for increasing the effectiveness of communication of adolescents in conditions of stress and uncertainty The practical significance lies in the possibility of using the results of the study in the practice of school psychologists, teachers, social workers to form effective communication skills, emotional self-regulation and stress resistance in students. Based on the data obtained, training programs can be developed to develop assertiveness, active listening skills, and overcoming communicative barriers.
Керівник: Баженов Олександр Володимирович, старший викладач кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; підлітки; комунікативна компетентність; ефективна взаємодія; асертивність; адаптивність; емоційна саморегуляція; труднощі у контактах; стрес; невизначеність; соціальна взаємодія; adolescents; communicative competence; effective interaction; assertiveness; adaptability; emotional self-regulation; difficulties in contacts; stress; uncertainty; social interaction.