Аналіз методів пошуку даних у криптографічно захищеній базі даних - Махмудов, Т. Ф. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
У роботі розглянуто та проаналізовано 6 методів шифрування з можливістю пошуку, для кожного з яких були приведені алгоритми, приклади використання цих методів, надані пояснювальні рисунки та таблиці. Проведено аналіз для виявлення складності та рівня безпеки методів, а також розглянута продуктивність практичних реалізацій. На підставі аналізу зроблено висновки про доцільність використання того чи іншого методу шифрування з можливістю пошуку на практиці, а також зроблені рекомендації щодо комбінації описаних методів для отримання очікуваного результату. Результати виконання цього проекту можуть бути використані як систематизований огляд для ознайомлення з сучасними та перспективними методами пошуку даних у криптографічно захищених БД, а також як рекомендації щодо вибору того чи іншого методу для проектів, в яких зберігання даних покладається на третю сторону. Можливими напрямками розвитку є пошук та розгляд сучасніших методів, а також асиметричних методів з можливістю пошуку, в яких приділяється більше уваги на виразність запитів, а не на ефективність схеми.

The paper considered and analyzed 6 searchable encryption methods, for each of them algorithms were given, examples of the use of these methods, explanatory figures and tables were provided. The analysis was conducted to evaluate the complexity and level of security of the methods, and the performance of practical implementations was also considered. On the basis of the analysis, conclusions were made about the feasibility of using one or another searchable encryption method in practice, and recommendations were made regarding the combination of the described methods to obtain expected results. The results of this paper can be used as a systematic review familiarization with modern and promising methods of data search in cryptographically protected databases, as well as recommendations for choosing one or another method for projects in which data storage relies on a third party. Possible areas of development are search and consideration of more modern methods, as well as asymmetric searchable methods, which focus more on query expressiveness rather than scheme efficiency.
Керівник роботи: Єсін Віталій Іванович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; шифрування з можливістю пошуку; ключове слово; лазівка; індекс; токен пошуку; динамічне симетричне шифрування з можливістю пошуку; searchable encryption; trapdoor; search token; dynamic symmetric searchable encryption; index; keyword