Електоральні системи: показники ефективності та варіант для України - Фісун, О.А.; Мовчан, У.І.; Fisun, O.; Movchan, U. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Національний інститут стратегічних досліджень (Київ), 2012)
Досліджено базові структурні критерії, які впливають на рівень ефективності функціонування тієї чи іншої виборчої системи та можливі політичні наслідки від запровадження конкретних електоральних формул. Розглянуто приклади виборчих систем, які здатні створювати ефекти стабілізації та лібералізації у певних політичних системах. Запропоновано варіант електоральної системи для України.The article is devoted to the basic structural criteria, that influences on the level of effective functioning of some electoral system and possible political consequences of the specific electoral formulas’ implementation. The electoral systems’ examples, which able to create the stabilization and liberalization effects in particular political systems, are reviewed. The variant of electoral system for Ukraine is proposed.
Electoral system: indicators of efficiency and variant for Ukraine
Keywords: електоральна система; змішана зв’язана система; змішана паралельна система; загороджувальний бар’єр; System; Treshhold; Mixed Member Proportional; Parallel Systems