Відтворення комунікативного стилю персонажа серіалу в англо-українському субтитруванні - Гулієва, Дiнapa Бaxaдуp кизи; Gulieva, D. B. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність дослідження англо-українського кіноперекладу зумовлена тим, що внаслідок процесів глобалізації культури українська аудиторія отримує доступ до великий масивів англомовного контенту як інформаційного, так і розважального характеру, у тому числі й до англомовних фільмів і серіалів. У цьому зв’язку посилюється значущість кіноперекладу, який має відтворювати усі соціально-культурно зумовлені смислові нюанси оригінальних кінотворів і, в той же час, залишатися зрозумілим українській аудиторії̈. … Наукова новизна роботи полягає в узагальненні знань про відтворення комунікативного стилю кіноперсонажа в перекладі, зокрема, про роль візуального модусу в цьому процесі.
Recreation of a TV series character’s communicative style in English-Ukrainian subtitling
Керівник роботи: Мартинюк Алла Петрівна, доктор філологічних наук, професор кафедри перекладознавства імені Миколи Лукаша, доктор філологічних наук факультету іноземних мов
Keywords: HUMANITIES and RELIGION; вербально-візуальне висловлювання; експонент гештальту; контекст; модальність; перекладацький аналіз; verbal-visual utterance; gestalt exponent; context; modality; translation analysis