Зародження науки в Харківському університеті (перша чверть ХІХ ст.) - Куліш, Сергій Миколайович (Харків : Харківський національнтй університет імені В. Н. Каразіна, 2015)
Стаття розкриває початковий етап зародження наукових досліджень як теоретичного, так і краєзнавчого характеру в Харківському університеті. З’ясовано причини, через котрі не вдалося в цей період організувати повноцінну науково-дослідну роботу.

The article reveals the initial stage of the origin of both theoretical and regional scientific research at Kharkiv University. The author pointed out the impeding reasons which caused failure to organize full-fledged research efforts in that period.
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History of science; просвітницька діяльність; актові виступи; наукове товариство; наука; science; enlightenment activity; public statements; scientific association