Картування покладів Mg-шпінелі південної частини Плато Аристарх за даними Chandrayaan-1 M3 - Бантюков, Нікіта Сергійович; Bantyukov, N. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі представлено методику спектрофотометричної оцінки вмісту Mg-шпінелі на поверхні Місяця за даними гіперспектрального детектора Moon Mineralogy Mapper (M³) з апарата Chandrayaan-1. Основу методу становить статистичний зв’язок між вмістом шпінелі та спектральними співвідношеннями C(950/750 нм) і C(2650/1550 нм), змодельований за допомогою одномірної моделі розсіяння світла. Отримані параметри дозволили здійснити картування покладів шпінелі в південній частині Плато Аристарх. Виявлено локалізовані родовища шпінелі у кратері Аристарх, на його центральній вершині та стінках, а також у регіоні Голова Кобри. Проведено кластерний аналіз для оптичної класифікації реголіту. Отримані результати свідчать про складну геологічну будову регіону та різноманітне походження шпінелевих родовищ, які можуть бути пов'язані як з ударними, так і з вулканічними процесами.

This work presents a spectrophotometric method for assessing Mg-spinel abundance on the lunar surface using hyperspectral data from the Moon Mineralogy Mapper (M³) onboard the Chandrayaan-1 spacecraft. The method is based on a statistical correlation between spinel content and spectral color ratios C(950/750 nm) and C(2650/1550 nm), established via a one-dimensional light scattering model. These parameters enabled mapping of spinel deposits in the southern part of the Aristarchus Plateau. Localized spinel-rich regions were identified within the Aristarchus crater, on its central peak and walls, as well as in the Cobra Head formation. A cluster analysis was performed to classify regolith into distinct optical types. The obtained results reveal a complex geological structure of the region and indicate that the origin of spinel deposits may be linked to both impact-related and volcanic processes.
Mapping of Mg-spinel deposits in the southern part of Aristarchus Plateau using Chandrayaan-1 M3
Науковий керівник: Сурков Єгор Сергійович, доктор філософії, викладач кафедри астрономії і космічної інформатики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics::Astronomy; спектрофотометрія; мінералогія; шпінель; Місяць; spectrophotometry; mineralogy; spinel; the Moon