Комп'ютерна відеомікроскопія для аналізу даних мікрофлюїдики та вивчення вікової динаміки еритроцитів - Перцов, Олександр Вікторович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Карзіна, 2022)
Під час виконання роботи була розроблена методика аналізу відеозаписів руху клітин при мікроелектрофорезі. Вона надає можливість отримання розподілів клітин у зразку за значеннями дзета-потенціалу. Аналіз розподілів показав присутність декількох субпопуляцій у зразках для більшості донорів. Також була виявлена проблема, що полягає в тому, що при різних спрямуваннях напруги, прикладеної до електрофоретичної камери, швидкості руху клітин є різними. З’ясовано, що розподіли за дзета-потенціалом зберігають свій патерн за цих змін, але характерні значення величин дзета-потенціалу можуть зазнавати зсуву. В роботі розглянуті можливі причини і деякі шляхи вирішення проблеми такої неоднорідності. Отримані значення дозволяють розпізнати декілька субпопуляцій еритроцитів у зразку. Це свідчить про можливість отримання даних, більш точних та повних, ніж середнє значення дзета-потенціалу.
Науковий керівник : Берест Володимир Петрович, доктор фізико-математичних наук, доцент, завідувач кафедри молекулярної і медичної біофізики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology::Cell biology; TECHNOLOGY; еритроцити; старіння еритроцитів; поверхневий заряд еритроцитів; дзета-потенціал; TrackMate; обробка відеоматеріалу; плагін до Fiji (ImageJ); швидкість руху клітин; корегування відхилення