Актори медійного простору у формуванні сучасної світової політики - Іоффе, Ілля Геннадійович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2025)
Перший розділ роботи присвячено визначенню медійної складової світової періоду становлення нового світового порядку, характеристиці інформаційного суспільства та цифрової нерівності як чинника формування медійного простору в світовій політиці, ідеології як складової сучасного медійного простору. У другому розділі було розкрито особливості політичної комунікації держав як суб’єктів глобальної медійної політики, медійну складову їх цифрової дипломатії, визначено основні засади формування медійної політики як інструмента інформаційної політики держави та захисту інформаційного суверенітету. Третій розділ роботи присвячено оцінці дискурсивної активності недержавних акторів світової політики, зокрема глобальним засобам масової інформації та транснаціональним корпораціям як акторам медійного простору сучасної світової політики.

The first chapter of the thesis is devoted to identifying the media dimension of world politics during the formation of the new world order, to characterizing the information society and digital inequality as factors shaping the media space in international politics, and to examining ideology as a component of the modern media environment. The second chapter reveals the specifics of political communication of states as actors of global media policy, examines the media component of their digital diplomacy, and defines the main principles of forming media policy as an instrument of state information policy and protection of information sovereignty. The third chapter focuses on assessing the discursive activity of non-state actors in world politics, in particular global mass media and transnational corporations as key actors in the media space of contemporary international relations.
Actors of the Media Space in the Formation of Contemporary World Politics
Керівник роботи: Файєр Олена Анатоліївна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри міжнародних відносин ННІ «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу»
Keywords: SOCIAL SCIENCES; актори; медійний простір; медійна політика; політичні комунікації; світова політика; actors; media policy; political communication; world politics